Финансовата инспекция изумена от броя на шефовете в АЕЦ

share

В АЕЦ "Козлодуй" има необичайно голям брой хора на мениджърски длъжности. Те превишават многократно нормалните и приетите по света за добра практика 4-5 процента от общия брой служители в една фирма. Това е записано в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която наскоро извърши цялостна проверка на Първа атомна за периода 2011-2012 г., пише Труд.

В петък икономическият министър Асен Василев обяви, че стартира чистка в енергетиката. Бордът на АЕЦ ще бъде подменен, а за изпълнителен директор ще бъде обявен конкурс. В централата има длъжности, които се припокриват изцяло, пише в доклада на АДФИ. Например зам. изпълнителният директор по производствената дейност прави същото, което е вменено като задължение на шефа на дирекция "Производство".

Според инспекторите в централата е имало и слаб вътрешен контрол. Основната причина е, че нямало утвърден правилник за дейността на звеното, което би трябвало да се занимава с тази дейност. Оказало се, че началникът на вътрешния контрол в "Козлодуй" бил и постоянен член на съвета "Икономика и финанси" в предприятието, което е в разрез на контролните му функции. Подобни нарушения са открити и в сектор "Счетоводство".

По този начин изкуствено се увеличава заетостта, а отговорността се размива, констатират от АДФИ. При процедурите по Закона за обществените поръчки е липсвало планиране, което е пречело за изпълнение на инвестиционната програма на дружеството. Също така не са били определяни срокове за изпълнението на отделните етапи на конкурсите, което е създало условия за необосновано удължаване на процедурите.

Не са били разписани и мерки за съхраняване и архивиране на досиетата на провежданите конкурси по ЗОП. Законът изисква те да се пазят поне 4 години след приключването на изпълнението по договора. В допълнение инспекторите са открили контракти, под които стои подписът на други лица, а не на изпълнителния директор на централата.

Лошото планиране на обществените поръчки според АДФИ е видно и от факта, че често прогнозната стойност е значително по-ниска от тази, при която са сключвани договори. На заседанията на тръжните комисии са допускани и лица, които не са техни членове, са установили още инспекторите, става ясно още от доклада на държавните одитори.

Водещи новини

Още новини