Експерт: Медиите трябва много внимателно да отразяват темата със самоубийствата

share

Медиите трябва много внимателно да отразяват темата със самоубийствата, за да не се предизвика ефект на подражателни суицидни действия, смята психиатърът д-р Анастас Карагяуров, управител на Центъра за психично здраве в Смолян, цитиран от БТА.

Област Смолян попада сред регионите с по-ниско ниво на самоубийствата, коментира д-р Мими Кубатева, директор на Районната здравна инспекция. В поверената й институция е разработена програма за превенция на самоубийствата. През последните пет години в областта се наблюдава намаление на броя на суицидните действия, сочи статистика на РЗИ. Общо 77 са опитите от 2008 г. досега, от които 11 са завършили трагично.

Честотата на самоубийства в областта през 2012 г. е 8 на 100 000 души население, докато за страната този показател е между 10 и 20, уточняват от здравната инспекция. Преобладаваща част от посегналите на живота си са представители на градското население - 64%. Една пета от регистрираните суицидни действия са във възрастовата група до 19 год.

Общопрактикуващи лекари, полицейски инспектори и педагогически съветници от Смолянска област ще преминат психологически обучения за разпознаване на суицидни нагласи. Обученията са част от програмата на РЗИ за превенция на самоубийствата. Предвидени са и дни на отворени врати в Центъра за психично здраве, където ще бъдат осигурени безплатни консултации с психиатри. Като част от превенцията на проблема е избягване на преекспониране и героизиране на случаите със самоубийства от страна на медиите, препоръчват психиатри и психолози.

Водещи новини

Още новини