Едва около 1/3 от самоубийците са психично болни

  • 02 април 2013 16:02

  • 867
  • 1
Едва около 1/3 от самоубийците са психично болни
©

Психиатри, психолози, социални работници и местни власти в Силистренска област обединяват усилия за превенция на самоубийствата.

45 души в областта са посегнали на живота си през 2012 г., а от началото на настоящата година цифрите в черната статистика са нараснали с нови 11 случая, предаде БНТ. Само преди няколко дни млад мъж се самозапали в село Ситово и впоследствие почина от раните си, а 62-годишна жена публично заплаши, че ще се запали заради финансови битови проблеми.

Едва около 1/3 от самоубийците са психично болни, сочи статистиката. Повечето посягат на живота си от безизходица, отчаяние, социални или финансови проблеми. На практика всеки човек е потенциална жертва на стреса и трудното ежедневие, твърдят специалистите и съветват хората да търсят помощ.

„Много българи започнаха да се обръщат към психиатър и към психолог не само заради болест, което е добре. Нашата задача в такива случаи е не да решаваме проблемите, а да посочим как човекът би могъл да се справи с тях”, заяви психиатърът д-р Снежана Христова.

Психиатри, психолози и социални работници одобриха програма за взаимодействие с цел превенция на самоубийствата в района.

„В тези случаи има нужда от кризисна интервенция от психолози и психиатри, така че нашите действия трябва да са съвместни и комплексни”, каза Анелия Василева – директор на ОД "Социално подпомагане".

Специалистите съветват самоубийствата да се отразяват много пестеливо от медиите и да не се превръщат в сензации.

Сега стана абсолютно модерно самозапалването. Тези хора да не бъдат представяни като герои. Това са хора, които са изпаднали в беда и имат нужда от помощ”, обясни д-р Константин Попов – дир. на РЗИ-Силистра.

„Преекспонирането на тези случаи води до лавина от подобни опити, защото много хора имат проблеми - материални, емоционални, от друго естество, които и без друго замислят подобни действия, и това дава лош пример”, посочи д-р Снежана Христова.

Програмата за превенция на самоубийствата включва разкриването на гореща телефонна линия за хора с проблеми, дни на отворените врати с безплатен достъп до психолози и психиатри, както и поредица от срещи, проучвания и анализи на рисковите групи от хора.

Последвайте канала на

867 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
666

2013.04.02 | 20:33

1
А три трети от ТИЯ:(Психиатри, психолози, социални работници и местни власти)да УМРЪЪЪТ!!!!!

Добави коментар

Водещи новини