Хората пестят чрез застраховка "Живот"

share

След въвеждането на данък върху лихвите по депозитите все повече хора се насочват към алтернативни възможности за спестяване. Например много клиенти сключват застраховка „Живот” със спестовен елемент. В този случаи потребителите могат да разчитат на 2,5% до 3,5% гарантирана доходност. Застрахователните компании, които са отчели добри финансови резултати през годината, начисляват върху платените суми и допълнителна доходност. Понякога тя е 3 - 4% над гарантираната лихва, за да може да се компенсира натрупаната инфлация.

Друга възможност за клиентите е застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд. При нея доходността зависи от представянето на борсата на съответното дружество. Тя може да достигне 8 - 10%, но пък и потребителят рискува повече при евентуален срив на акциите на компанията, пише "Монитор".

Банковият депозит остава една от най-сигурните форми на спестяване. Доходността по срочните влогове обаче непрекъснато намалява през последните години. Според данни на БНБ през февруари средната лихва по депозитите в левове за нови клиенти е 4,55%, а в евро – 4,04%.

Водещи новини

Още новини