Внимание! Стари яйца заливат пазара

share

През следващата седмица се очаква пазарът в страната да бъде задръстен от стари вносни яйца, алармираха българските производители.

В неделя е католическият Великден и вече рязко са спаднали поръчките за експорт на български яйца към Западна Европа, съобщи за „Монитор” Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз на производителите на яйца. Нашите производители се опасяват, че това ще бъдат яйца, които не са реализирани на пазарите на запад от Сърбия и годността им няма да отговаря на нормалната. В момента по стандарт до седмия ден след снасянето на яйцата, те трябва да се предложат на пазара. Кокошите продукти в черупка се събират два - три дни от стопанствата, след това се обработват в пакетиращи центрове и после пътуват около 2000 км до нашата страна, пресметна Ангелов.

Агенцията по храните да направи масирана проверка за вносни яйца от Варшава, които хем са на дъмпингови цени, хем са нередовни, алармираха производители от Североизточна България. Полша е една от осемте държави, които не изпълниха европейските директиви за хуманно отношение към птиците и продължава да произвежда яйца, които не са по европейските стандарти, добавиха те.

Големите търговски вериги, които сами си доставят яйца от други страни в общността, по това време от годината винаги увеличават вноса. Тяхната стока обаче много бързо заминава за екарисажа, защото срокът на годност изтича почти веднага след предлагането, споделиха запознати с тънкостите в тази търговия. В този случай е гарантиран срокът на производство, съвсем неясна обаче е търговията при дребните търговци, които сами ходят и пазаруват евтини хранителни продукти от чужбина. Не е тайна, че хитри нашенци ходят с микробуси из Европа и пазаруват всички стоки, които са по-евтини, отколкото у нас. Така редовно се зареждат малки магазинчета с олио, яйца и зеленчуци, макар продажбата им да е незаконна.

Лесно може да се установи колко е старо яйцето, според Иван Ангелов. Обучени окачествители с контролни лампи определят кога е снесено яйцето. Разминаването е максимум два дни, казва специалистът. Инспекторите от Агенцията по храните, според д-р Ангелов, работят само по документация и не правят теренни проверки с такива уреди.

В момента на търговските вериги се предлагат полски яйца от 15 - 17 стотинки, сочи разузнаването на нашите производители. Цената е смехотворно ниска, защото не отчита натрупаните разходи по превоза. В същото време едно българско яйце излиза от птицекомбината на цена от 16 до 20 стотинки, в зависимост от опаковката и качеството, а на дребно цената скача до 22 - 28 ст. Сега в страната яйцата са рекордно евтини, сподели Александър Дъков, производител от Плевенско. За сравнение през миналата година те бяха по 26 стотинки при производителите и на щанда достигаха до 50 - 55 ст. за бройка. Това е парадоксът на родния пазар. В момента, въпреки ниските цени, кокошите продукти поскъпват с 68 на сто от производителите до кварталната бакалия. Голямо парче от печалбата отива именно при търговците, оплакват се от бранша.

Българите са на последно място в Европа по консумация на яйца на глава от населението. През последната година пазарът се е свил още повече и това е най-големи проблем за производителите. От подобен проблем се оплакват също така месопреработвателите, млекарите и хлебарите.

Водещи новини

Още новини