Стотици гурбетчии от село Бръщен заминават за Великобритания

share

Стотици жители на доспатското село Бръщен заминават на работа във Великобритания, съобщи БТА, като се позова на информация от кметството.

Над 40% от населението на селото са гурбетчии в чужбина, главно в Англия, Испания, Гърция и Германия, обяснява кметът Кемил Кочаков. Около 200 души от родопското село за поредна година се отправят към Острова, но не за да търсят социални помощи, а като работници в селското стопанство.

Първите групи със сезонни работници са тръгнали към Англия още през януари, обяснява кметът. До април ще заминат и последните гурбетчии от Бръщен, отправяйки се към различни европейски страни.

Емигрантите се завръщат вкъщи всяка есен. С гурбет се препитават преобладаваща част от младите семейства в Бръщен, оставяйки децата на баби и дядовци, обясняват от кметството.

Като резултат от емигрантската вълна цели квартали в Бръщен са преобразени, твърди кметът Кочаков. По-висок стандарт на живот се усеща дори по ремонтираните големи къщи, обитавани през лятото само от деца и най-възрастното поколение.

Масова сезонна миграция се наблюдава и в съседното село Црънча, където около една трета от жителите също търсят препитание зад граница.

Гурбетчийството е трайна практика през последните години в Црънча и Бръщен поради високата безработица в двете села, издържали се досега само с тютюнопроизводство.

Водещи новини

Още новини