Протестиращите: Партиите отново прецакаха гражданите (видео)

share

Преди една седмица дадохме кредит на доверие на новото правителство. Тази седмица изтече и не бяха предприети никакви стъпки гражданите да бъдат чути. Борбата с монополите остава абсолютно декоративна. Опитват се да замажат очите на хората. Това заяви Ангел Славчев, един от организаторите на протестите срещу монополите и високите сметки за тока на пресконференция.

Партиите в НС сключиха една картелна сделка и отново прецакаха гражданите. Служебният премиер каза, че иска да чуе мълчаливото мнозинство, но то може да стане крещящо заради бездействието им. Притеснени сме от действията на президента и на МВР. Те продължават да ни подслушват телефоните, ние няма от какво да се притесняваме, каза още Славчев.

Според Дончо Дудев от "Обществен контрол" първата цел е промяна на закона за референдумите, за да се осигури повече пряка демокрация в страната. Второ: промяна в Избирателния кодекс, за да може да се осигурят правата на гражданите. Трето: промяна на съдебната система, за да могат гражданите да сезират пряко Конституционния съд. Също така приоритетно създаване на електронно правителство. „Нашите искания наистина са насочени в посока за смяна на системата. Ние стигнахме до извода, че нещата могат да се променят отвътре и когато всички са заедно.

Ние няма да участваме в предсрочните избори с нашите лица. Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев няма да стават депутати, те ще остават отвън и ще сформират групи за натиск.

Славчев добави, че ще променят системата чрез младия парламент на България и това ще е тяхната цел. "Младите хора, които ще влязат в Парламента, ще упражняват контрол. „Обществен контрол“ ще създаде структури из цялата страна. За нас гражданинът е над всичко. Искаме свободата да е навсякъде и гражданите трябва да могат да защитят правата си. Даваме възможност на градовете да си излъчат представители. Главната ни цел е да сменим системата. Оставаме на улицата, там ще стоим, там ни е мястото", каза Янко Петров.

Младите хора, които ще издигнем, ще подпишат договор с цялото общество – той ще е за това, че няма да участват в картели, няма да са мекерета и няма да пристъпват морала, каза Славчев. Той представи първият издигнат кандидат от „Обществен контрол“ - Йоанна Иванова. Тя прочете Декларация за морално политическо поведение. Иванова допълни, че те осъзнават каква отговорност поемат. „Принудени сме да оставим личния си живот и работата, за да се спуснем и да оправим малкото останало. Аз няма да чакам някой да ни оправи. Ако това е шансът да направим някаква промяна, трябва да се възползваме от него“, каза още тя.

Ангел Славчев заяви, че всеки ден представителите от партията мандатоносител на „Обществен контрол“ ще се срещат с хора, които имат нужда. Имаме още идеи, но работим върху тях. Нашият гръбнак е гражданският контрол. Хората трябва да знаят, че няма да обещаваме популистки неща като това да направим минималната заплата 500 лева. Това няма как да стане. Малкият и среден бизнес е на колене. Множество организации са заявили желание да си партнират с нас. Първо трябва да приложим идеите си на местно ниво, а после и на национално. Нагърбваме се със задачата да създадем тези граждански организации, каза още той.

От „Обществен контрол“ заявиха, че няма да влизат в коалиции с нито една политическа партия.

Славчев заяви, че нямат време да сформират партийна организация и затова са се обърнали към Стефан Пеев и неговата партия „Национална гражданска инициатива“. Той декларира своята морална подкрепа и сходство във вижданията за промяната, която трябва да се случи.

Янко Петров уточни, че всички „динозаври“ в политиката са ги притиснали да влязат в листите им, но те са им отказали.

Със Стефан Пеев направихме няколко публични срещи и хората ни казваха да участваме. Но ние с Янко и с Дончо нямаме моралното право да участваме в политиката, защото сме лицата на протеста, каза Ангел Славчев. Той уточни, че до две – три седмици ще изкарат точно как ще работят идеите им. Днес ще бъде открита дарителска сметка и лично аз ще изтегля 3000 лева от една кредитна карта, надявам се жена ми да не ми се сърди, така ще съберем парите, за да внесем документите си в ЦИК. Всичко ще бъде максимално прозрачно, няма да се възползваме от гражданите, за да забогатяваме, категоричен е Славчев. 

Нашата цел са 160 депутати. Гражданите имат нужда техните идеи да се чуят от парламентарната трибуна. Ако сформираме кабинет – той ще си излъчи министър – председател. Сега се борим за други неща, а не да разпределяме министерските кресла, заяви още той.

Водещи новини

Още новини