Тони Фарма пак ни топи пред Европа

share

Този път тя разтръбила в Брюксел, че изготвеният от екоминистерството проект на нов Закон за управление на отпадъците нарушава различни директиви, пише в. "Монитор".

Първанова, която се сдоби заради лобиските скандали около нея с псевдонима Тони Фарма, дори изпратила копия от проектозакона на трима еврокомисари, отговарящи за конкуренцията, за правата на потребителите и за околната среда. Така те ще имат привилегията да се запознаят с текстовете още преди българските депутати да са го направили.

Според Първанова авторите на проекта не са се допитали предварително до европейските институции и не са го съгласували с тях. Освен това според Тони Фарма те са опитали едновременно да застъпят няколко директиви. Вчера на кръгла маса, организирана от търговците на скрап, част от тях се обявиха за редакция на проекта. От екоминистерството обаче твърдят, че са спазени всички процедури и няма сигнали, че законът нарушава каквито и да са европейски и родни норми. Депутатът Петър Курумбашев призова бизнесът да се споразумее, без да забърква в споровете по закона и политиците. Стигне ли се до тях, ще се наложи „продуктова такса“, иронизира законотворецът.

Статистиката сочи, че само за миналата година оборотът на бранша е надхвърлил 2,2 млрд. лв. Новият нормативен акт въвежда в родното законодателство евродиректива за управление на отпадъците. Първият срок това да се случи беше до декември 2010-а, а повторният изтича през август тази година. Ако не го спазим, страната ще бъде санкционирана.

Опитът на Тони Фарма да ни омаскари въпреки усилията да се сложи ред в сектора идва само две седмици след последния й донос срещу държавата. Тогава в самосиндикална акция Първанова призова на заседание на ЕП да се отнеме лиценза на летище София за обслужване на пътници. Според евродепутатката, която забърка и комплота срещу Румяна Желева при кандидатстването й за пост в ЕК, пътници масово се оплаквали, че куфарите им са разбити и от тях липсват вещи. От аеропорта обаче контрираха, че броят на подобни инциденти е рекордно нисък. Последвалата проверка пък не откри никакви нередности.

Водещи новини

Още новини