Антония Първанова:Обвиненията в корупция са сериозен проблем за влизането в Шенген

  • 13 май 2011 15:37

  • 2226
  • 0
Антония Първанова:Обвиненията в корупция са сериозен проблем за влизането в Шенген
©

Необорените по безспорен начин обвинения за мащабна корупция в България са сериозен проблем за влизането в Шенген. Това каза българският евродепутат от групата на АЛДЕ Антония ПървановаАнтония Първанова Родена е през 1962 година в Добрич. Завършва езикова гимназия „Гео Милев” с английски и.

Според нея, един от тежките елементи в очистване на имиджа на България ще бъде и правилното поведение на българското правителство по отношение на доклада на Европол и предстоящи изслушвания на директора на Европол в Европейския парламент.

„Затова по-скоро трябва да се подготвим за много не само адекватни отговори, но и действия, тъй като аз много трудно бих очаквала да ни приемат до юни или до юли дори”, коментира Първанова. Проблем за страната ни би създала позицията на Дания, смята тя.

„Притесненията ми са, че първото полугодие на следващата година България трудно може да разчита на рамо от страна на Дания, предвид на развиващата се ситуация там и нарастващия обществен и правителствен скептицизъм там по отношение на Шенген и сигурността. За тях приоритет е затварянето на собствените им граници.

България и Румъния за съжаление не представят достатъчно силни аргументи, за да ги убедят, че могат да опазят външната граница на Евросъюза именно от злоупотреби, фалшиви стоки, трафик на хора, контрабанда на наркотици, лекарства, цигари”, коментира Първанова. Според нея пред правителството предстоят сериозни изпитания, които ще наложат преосмисляне на аргументите, които трябва да бъдат изложени пред ЕС, за да докажем, че сме надеждни партньори при опазване на границите.

„Не би изглеждало достатъчно сериозно на фона на опитите за решаване на много тежки конфликти в Северна Африка ние да се опитваме да сложим на първо място нашата амбиция непременно да влезем в Шенгенското пространство. Бяха посочени срокове по тази тема и условия, след които ще се разглеждат и темповете и етапите, в които ще влезем. Имам предвид доклада през юни и това, което се предлага от колеги депутати - след разглеждане на доклада на Европол и изслушване на директора на Европол в комисията по гражданските права и свобода.

Предстоят всички тези неща да се случат и мисля, че тъй като на това заседание присъединяването на България и Румъния няма да бъде поставено като точка, по-добре е да намерим достатъчно сили да превъзмогнем непреодолимото си желание този въпрос да се реши бързо и да направим конструктивни предложения от гледна точка на общата сигурност, на емигрантската вълна, на начина по който ще реагираме на нарастващото напрежение в страните от Северна Африка и Близкия Изток.

България има достатъчно добър опит в работата със страните от Арабския свят и Близкия Изток и би могла и има какво да предложи не само като дипломатическо решение, но и като конкретни мерки”, коментира Антония ПървановаАнтония Първанова Родена е през 1962 година в Добрич. Завършва езикова гимназия „Гео Милев” с английски и.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини