Симеон Дянков: Изчакайте малко и у нас бензинът ще поевтинее

Булфото
share

Проверката ще бъде не само заради големите задължения на общината, но и заради сигнали, че не се изплащат навреме заплатите на учителите, допълни Дянков.

"При положение, че това е делегиран бюджет, ако тук има закъснения, значи това се прави на местна основа и е противозаконно", допълни Дянков.

Темата на проверката в общината ще бъде защо парите за учителите не са плащани навреме и дали са разходвани някъде другаде. Дянков съобщи, че ще информира и Министерството на образованието за проблема.

"Явно сегашният кмет и сегашният общински съвет не се справят добре.Вероятно ще има запори на общината, каквито вече има и в други общини, както в Хасково", посочи Симеон Дянков. Той уточни, че просрочените задължения на общината са в размер на 6 милиона 230 хил.лв. "За сравнително малка община това са огромни задължения и вероятно ще има административни наказания за кмета и екипа му", каза финансовият министър. Той съобщи още, че Дупница е 7-а отзад напред сред всички 264 общини в България по дългове и е една от общините с най- лоша финансова
дисциплина.

"Цените на горивата наистина се качиха и в България. Като световна тенденция през последната седмица тенденцията се обърна и на европейско и световно ниво започна да се забелязва намаление на цените. С малко закъснение ние очакваме същото и тук, коментира още Дянков.

Той заяви още, че според него на 100 процента са изпълнени антикризисните мерки, защото основните от тях са били да се запазят размерите на данъците и да не падат тези на заплати и пенсии.

Водещи новини

Още новини