Синдикалист: Държавата е много зле

share

"Държавата е много зле. Има три възможни причини, които могат да я докарат до това плачевно състояние.

Първата е природни бедствия. Втората група причини са чужда агресия, война и т.н. Мисля, че и в първата и във втората категория особено драматични неща не са ставали. Третото са вътрешните фактори, от които най-важното за една държава, за нейния възход или съсипия, е субективният фактор, т.е. това, което правят хората в самата държава и най-вече тези, които взимат решения накъде да върви държавата. Така че за мен е безспорна диагнозата, че вътрешният фактор и специално управленският фактор докара държавата до това дередже", каза председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Това правителство основното, което може да направи, тъй като има много малко време, няма и права и ще се оправдава, че няма закони, които да дадат базата, няма парламент, не могат да променят съществуващите правила, трябва да готвят избори – разбират го и до голяма степен тези оправдания са основателни, но то може да преразпредели някои пари. Например Дянков направи възможността и с бюджета да прави каквото си иска, тъй че сега може да се използва по рационално от него и да се дръпнат пари то подслушванията", коментира д-р Тренчев.

"Конкретният проблем, който изкара хората, е енергийният проблем. Там е едно дълго хоро, където кражбите започват още от производителите на въглища, после отива в НЕК. Видяхте какви чудовищни работи се изкараха – заложени са сметките на хората за милиарди и т.н. Това е нещо, което хората, които са имали права са подписали- това са политиците. Те са назначавали шефовете на мините, централите, те са взели решението да се продадат определени централи, да се продадат ЕРП-тата и какво излиза – когато един работник счупи някаква машина, него го наказват, уволняват го, а когато един политик вземе някакво решение може да задърпа държавата със стотици милиони и нищо. Така че разбирам сега желанието да се даде някой лев и най-вероятно ще направят опит в това отношение", каза още той.

Във вторник КТ "Подкрепа" ще предложи мерки за стимулиране на икономиката. Според Тренчев и след изборите се очертава нестабилност: "Може би изборите ще бъдат малко по-честни и то не защото участниците искат да са честни, а защото се плашат от хората. Бяха се приготвили с пари, с натиск, с идеи кое как да пренапишат и фалшифицират. Сега може би, поради това, което става, ще бъдат по-въздържани. Според мен по-големите играчи ще поискат да се прикрият на сянка и да пуснат напред нещо то типа на правителството на Попов или Беров. Да изтласкат такава фигура с идеята да я дърпат накъдето те поискат, но да не са те персонално. Твърде вероятен е такъв сценарии. Това, което виждате на площадите, знам, че ще ми се разсърдят, но искам да помислят преди да се разсърдят, това е принудителна солидарност. Вие и аз не можем да си платим сметките, няма накъде повече и излизаме и почваме да протестираме,. Истинската солидарност е, ако аз не мога, а вие можете да си платите сметките, да излезем заедно. Това е осъзнатата солидарност".

Водещи новини

Още новини