ЧЕЗ прибира 601,1 млн. лв.

share

601,1 милиона лева ще платят дружествата ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение за свързани услуги към компанията ЧЕЗ България. Това става ясно от договорите за споделени услуги на двете фирми с ЧЕЗ България, която 100% собственост на Чешката република, пише "Монитор".

На ЧЕЗ Електро, което се занимава със снабдяването с електрическа енергия, се падат 137 милиона лв. за периода от 2011 до ноември 2017 г. Останалите 464,1 милиона са за разходи на ЧЕЗ Разпределение, те са договорени до 2019 г.

От договорите и анексите към тях е видно, че двете компании са делегирали на ЧЕЗ България дейности като финансово, счетоводно и правно обслужване, управлението на човешките ресурси, PR и комуникациите, дейностите по обслужване на клиенти, ИТ, транспорта и др. Двете дружества се занимават единствено с техническата дейност, а за всичко останало ползват т.нар. споделени услуги, за което си плащат щедро.

Така постигаме икономия от мащаба, тъй като с едни и същи ресурси на ЧЕЗ България обслужваме нуждите и на двете компании, обясниха от електроразпределителното дружество.

В същото време ЧЕЗ България превъзлага част от дейностите на други фирми. Няма данни обаче точно за кои дейности става дума, както и за това на каква стойност са те.

Освен горепосочените дейности, двете дружества ползват и офиси и автомобили под наем от ЧЕЗ България. Компаниите на ЧЕЗ ползват и микробуси, леки мениджърски и леки работни автомобили под наем, като си плащат както на час, така и на километър. В зависимост от вида и класа на автомобила таксата на час е между 3,38 и 11,25 лева на ден.

Сред част от стоките, за които ЧЕЗ сключила договор, е и доставката на долно бельо за служители на компанията. От компанията обясниха, че според Колективния трудов договор били длъжни да доставят облекло на служителите си.

Водещи новини

Още новини