Шивачки ще съдят гръцка фирма

share

Шивачки дават на съд гръцките шефове на фирма „Кристи текс”-Благоевград. 39 жени вече подготвят искове за неизплатените им заплати.

На 5 март те скочиха срещу безпаричието и отношението на работодателите към тях. По време на стачката шивачките не позволиха на своя гръцки шеф Георгиос Анагнастопулос да напусне цеха, който се намира в бившия Завод за високоговорители. Наложи се полиция да го изведе и да го спаси от гнева на работничките.

Жената на гърка Асимула е била собственик на друга фирма – „Сандитекс 2011” ЕООД. През месец февруари тя е прекратила трудовите договори на своите шивачки по взаимно съгласие, макар молби да не са подавани. Повечето са назначени с договори в дружеството, собственост на мъжа и – „Кристи текс”. Гъркинята обаче дължи пари на своите работници за заплати за януари и за платен годишен отпуск, пише "Стандарт Нюз".

„Гъркинята отдавна е напуснала страната. Най-вероятно това е направил и нейният съпруг. Шивачките са работили в нечовешки условия, помещенията са за краварник, а не за шивалня. Чудно е, че никой от контролните органи не е установил в какво място са били принудени да се трудят тези жени – то е за животни, а не за хора. Вярвам, че с помощта на съда и международните спогодби ще успеем да принудим гръцките работодатели да се явят тук и да се издължат до стотинка и на работниците, и на държавата”, заяви в понеделник адвокатът на КНСБ в Благоевград Александър Мановски.

Днес по обяд главната счетоводителка на гърците донесе в Областната инспекция по труда цялата ведомост на преустановилата вече дейност фирма „Сандитекс”, която дължи януарските заплати на шивачките. Трудов инспектор ще прегледа документацията. Правят се справки и в НАП. Все още възнагражденията за февруари не са изискуеми, тъй като трябва да се платят на 25 март, но е на 100% сигурно, че и тези заплати няма да се платят доброволно от гръцкия собственик.

„Ще дадем предписание в най-кратък срок да се издължат на работниците си. В противен случай ще отнесат сериозни санкции за неизпълнение на нашето предписание”, каза шефът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадийн.

Водещи новини

Още новини