Във Велико Търново също почетоха паметта на Пламен

Булфото
share

Около 40 човека, предимно младежи, се събраха тази вечер пред паметника "Майка България" във Велико Търново, за да почетат паметта на самозапалилите се Пламен Горанов от Варна и Траян Маричков от старата столица, информира Дарик.

Всички запалиха по една свещичка, някои положиха и цветя пред снимката на Пламен, след това помълчаха за минута на колене. Инициаторите почетоха паметта на двамата младежи и като подредиха запалени свещи под формата на буквите П и Т в основата на паметника. Идеята за мълчаливото бдение възникна в социалната мрежа Фейсбук от организаторите на протестите против монополите.

Днес, 6 март, е обявен за Ден на национален траур във връзка със смъртта на Пламен. Той се самозапали на 20 февруари пред сградата на Община Варна в знак на протест срещу местното управление. 36-годишният мъж почина на националния ни празник 3 март, около 20,00 часа, след като беше 13 дни в медикаментозна кома.

Великотърновецът Траян Маричков пък се самозапали на 18 февруари около 21,00 ч. 26-годишния младеж се заля с бензин на пешеходна пътека на бул. "България" и се подпали със запалка. Възрастен мъж, чакащ с автомобила си на светофар, успя да го загаси с пожарогасител, но Траян издъхна по-късно в Спешната помощ от изгарянията. Преди да изпадне в безсъзнание той обяснил на спасителя си, че го е направил, защото му писнало от живота. Траян беше близък на активистите от групата "Обединени за глобална промяна", която организира протестите във Велико Търново.

Водещи новини

Още новини