Протестиращите в Пловдив изгориха демонстративно Конституцията (обновена)

share

Протестиращите в Пловдив изгориха демонстративно Конституцията на Република България под предлог, че тя не защитава правата на гражданите, а само на богатите, предаде "Фокус”.

Към протестиращите се присъединиха представители на синдикат „Подкрепа”, заедно с техния лидер Атанас Кръстев. В протеста участва и Регионалната колегия на Българския лекарски съюз начело с Д-р Георги Кръстев. Присъединиха се и около стотина студенти, които твърдят, че нямат политически искания, а искат по-добра образователна система и работа в страната. Чуха се определени възгласи срещу Бойко Борисов, който бил довел страната ни до това положение. Синдикатите пускат звукови сирени Пеят се песни като „Боят настана” и се рецитират стихове на Вазов.

Протестиращите паднаха на колене за България и пеят химна.

Около 5000 души блокираха бул. “Шести септември”.  Протестиращите преминаха през Главната улица и се спряха пред сградата на EVN, където скандираха “Мафия” и викаха “У-у-у-ууу”. Сградата на електроразпределителното дружество в Пловдив се охранява от двоен кордон жандармеристи без щитове. Един от лозунгите гласи: “Предлагате ни разсрочено плащане ли? Не - благодарим. Пазарлъците в парламента- не при нас”. В протеста участват редставители на местния бизнес, които носят плакат с надпис “Над 3000 работодатели са фалирали през 2012 година. Как се прави бизнес в тази държава?”.

Протестиращите в Пловдив се движат по бул. “Цар Борис Трети Обединител” и са вече около 10 000. Възгласите “Мафия” и “Виновните на съд” не спират. Шествието се отправя през Тунела в посока Сточна гара. Въпреки неспиращите възгласи и скандирания, на този етап няма вандалски актове и грубо нарушаване на обществения ред. Участниците в протестното шествие призовават и останaлите граждани да се присъединят към тях.

Около 15 000 са вече протестиращите в Пловдив. Непрекъснато се присъединяват нови хора от всички краища. Те скандират "Пловдив се събуди". В Тунела бе хвърлена бомбичка, но няма последствия за гражданите. Началото на шествието вече е при кръстовището на Сточна гара, а последните протестиращи са близо до Тунела. Маршрутът в движение е променен, съобщи зам. началникът на сектор "Охранителна полиция" към Областната дирекция на МВР в Пловдив комисар Любомир Рашков. Шествието ще мине през Централна гара, бул. "Руски" и ул. "Гладстон" до площад "Централен".

Водещи новини

Още новини