Враца скочи срещу такса "дъждовна вода"

Булфото
share

Протестиращите срещу високите сметки за ток и срещу монополите повече от 500 врачани се преместиха тази вечер и издигнаха лозунгите си пред сградите на дружеството "Водоснабдяване и канализация" /В и К/ и областната администрация, които са съседни във Враца, предаде БТА.

Основните искания към "В и К" бяха насочени към такса "дъждовна вода" и нередовното отчитане на изразходваната за месец вода. Собственичка на заведение показа сметка, в която за тази такса трябва да плати 79 лева, при изразходвана много по-малко питейна
вода, друга протестираща заяви, че от месеци чака отговор на жалба за надписано количество вода от инкасатори, но отговор няма.

Наред с основните искания на протеста отново бяха издигнати политически искания. Протестиращите във Враца заявиха, че дори правителството да отнеме лиценза на ЧЕЗ, дори да подаде оставка, няма да спрат, защото в другите части на страната живеят "наши братя и сестри, наши приятели, които страдат от други ЕРП-та и с които трябва да сме солидарни". С възгласи "Оставка", "Мафия" хората отново поискаха "смяна на системата и нов политически ред".

Организаторите се обърнаха към протестиращите да не се противопоставят на полицаите, "защото са едни от нас, които в момента са на работа, но плащат същите сметки", както и да не нападат работниците в дружествата-монополисти. Те призоваха, да бъдат бдителни както към вандалите, така и към "поставени хора", които ще се опитат да компрометират или разколебаят гражданския протест. Утре те се заканиха да протестират пред сградата на "Топлофикация"-Враца, които определиха като "най-големите местни кожодери".

Протестът завърши с едноминутно мълчание в памет на Васил Левски, а след това част от участниците в него изненадващо тръгнаха в шествие по улиците на града. Шествието, продължаващо и в момента, се охранява от полиция, която осигурява преминаването на автомобили и хора, до момента сблъсъци няма.

Водещи новини

Още новини