Митрополит Гавриил: Ще приема патриаршеството, ако е по повелята на Господ

Булфото
share

Ловчанският митрополит Гавриил би приел патриаршеството, ако то се случи по повелята на Господ. Пред журналисти дядо Гавриил беше категоричен, че новият патриарх ще бъде млад и след като бъде избран с повелята на Бога, ще има сили да се справи с тежката задача.

"Пътят към духовното няма край, надявам се на божията милост към мен и не бих казал, че с нещо съм угодил на Господ. Надявам се да имам време да вървя напред и в духовното, и в служенията на хората", сподели митрополит Гавриил, отговаряйки на въпрос дали е готов за обръщението Ваше светейшество. Според него имаме нужда от много мероприятия в църквата, в общуването на църквата с хората.

"Господ е казал, че трябва да сме солта на земята, хората имат нужда от сол, без сол не може. Трябва да се стараем да бъдем тази сол и да вървим по тоя път. Тогава ние ще бъдем приети от хората и ще бъдем полезни на хората". С тези думи митрополитът обясни как хората ще върнат доверието си в църквата

Ловчанският митрополит беше удостоен със званието почетен член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Самият Гавриил, чието светско име е Цветан Методиев Динев, е завършил пътно строителство във ВИАС, припомня Дарик.

Изборът на нов патриарх ще бъде на 24 февруари.

Водещи новини

Още новини