Организират протест срещу Топлофикация - София

share

Общонационален протест срещу монопола на Топлофикация се организира в неделя, съобщиха от граждански организации, които се противопоставиха на резултатите от проверките на дружеството. Протестът ще е в 11.00 часа в София пред МИЕТ, а също и в Благоевград и Сандански успоредно с обявения протест срещу ЧЕЗ, информира Дарик.

Днес от гражданските организации алармираха за различни законови нарушения на "Топлофикация-София" във формирането на прогнозните сметки на абонатите. Според тях плащането на прогнозни сметки е незаконно, авансовите фактури са забранени в цяла Европа, а сградната инсталация трябва да служи не за отопление, а за пренос на енергия.

Гражданите посочиха и редица допуснати грешки във фактурите на различни абонати и призоваха клиентите на "Топлофикация-София" да не плащат сметките си, преди да са получили фактура за изравнителното отчитане на топломерите.

След скандално завишените сметки за декември дружеството направи своя проверка, в която откри допуснати грешки само в два блока. Сметките на тези 113 домакинства ще бъдат коригирани, а всички останали ще платят това, което са получили като прогнозна сметка. По време на проверките стана ясно, че половината от абонатите на "Топлофикация-София" са получили два пъти по-високи сметки от очакваното повишение с 21 %.
 

Водещи новини

Още новини