Безработицата във Видинско продължава да е най - високата за страната

share

Най-високата за страната безработица е в Област Видин. В края на миналата година общият брой на регистрираните безработните в региона е близо 8 330. Всеки пети жител на Видинско в трудоспособна възраст е безработен, съобщи БНР.

В края на 2012 г. нивото на безработица в областта надвиши 22%, което е двойно повече от средното за страната. Почти нулев шанс за заетост имат жителите на Община Грамада, където 38 на сто от населението е на борсата на труда. Увеличава се и броят на безработните младежи, каза директорът на Бюрото по труда във Видин Владимир Георгиев и уточни, че през последния месец обявените свободни работни места са едва 59

От тях 5 са за специалисти с висше образование, имаме 3 места, които са обявени за специалисти с полувисше и средно специално образование и най- много са местата за хора със средно професионално, средно общо и основно образование. Както винаги най- много се търсят работнички за шивашката индустрия.

За едно свободно работно място в региона се конкурират 13 безработни лица, а липсата на богат избор на пазара на труда принуждава безработни с квалификация и компетентност и да приемат предложение за неквалифициран труд и съответно ниско заплащане.

Водещи новини

Още новини