Деца в риск в Благоевград

share

50 сигнала за деца в риск са постъпили от началото на годината до сега в отдела за "Закрила на детето" в Благоевград, предаде БНТ.

Всички случаи се проверяват от социални работници в 10-дневен срок, за да се прецени има ли сериозна опасност за здравето и психическото състояние на детето, като крайната мярка е извеждането му от семейната среда. Сигнали се приемат по телефон, писмено и лично в отдела, но не трябва да бъдат анонимни.

Във всички случаи, когато по улиците се забележи дете, което скита безнадзорно, ако по външния му вид личи, че е нещастно и гладно, или пък е придружено от пияни родители в неадекватно състояние, трябва да се подаде сигнал в отдела "Закрила на детето", смятат хората.

Има случаи, когато родители, останали без работа и доходи, сами отиват в отдел "Закрила на детето", за да съобщят, че нямат средства да отглеждат децата си, да им осигурят храна и топлина вкъщи.

"Консултират се за възможността за ползване на услуги от "Социално подпомагане", социални услуги в общността, каквито са обществена трапезария, дневни центрове и т.н., за да се подпомогне семейството", коментира началник отдел "Закрила на детето" - Благоевград Емилия Маникатова.

От всички 50 подадени сигнала за деца в риск, само едно дете е настанено в професионално приемно семейство, след като майката избягала с него от болница, без то да е излекувано. При проверка социалните работници установили, че детето живее в изключително рискова семейна среда.

Водещи новини

Още новини