Павликени чете

share

Най-модерното и посещавано място в Павликени се оказва местната библиотека. За това говорят фактите - от десетките картони на читатели става ясно, че стари и млади обичат да четат книги, а според библиотекарите интересът е толкова голям, че за някои заглавия хората подават заявка и чакат желаната книга със седмици, разказва БНТ.

Библиотеката в Павликени има около хиляда редовни читатели. Освен задължителния брой ученици и пенсионери на опашка за книга се редят и много млади хора и такива на средна възраст. Затова само тук е въведена и модерна услуга – за най-търсените заглавия се правят списъци със желаещи, а библиотекарите пращат СМС на чакащите, когато книгата се появи.

"Към модула обслужване на читатели има такава опция за резервации - записвам в резервации и в момента, в който книгата се върне, тя ми излиза, че е налична и на съответния читател пращам СМС. Всичките читатели са с обратна връзка с нас", разказва библиотекарят Валентина Алексиева.

"При нас чакат на опашка читателите. Бих казал, че е безкрайно успешна практиката, защото ние задоволяваме по този начин търсенията на нашите читатели", добавя главният библиотекар Катинка Михайлова.

"Колкото и да е чудно, чакаме на опашка за хубави книги и мисля, че няма нищо лошо. Случва се книга, която търся, да не мога да я намеря веднага, защото е взета. Те ни уведомяват, записват ни на списък за наше улеснение, за да не идваме непрекъснато и да питаме и с СМС ни уведомяват, когато дойде книгата и се върне от другите читатели и когато дойде нашият ред", обяснява Елка Спасова.

"За практиката с СМС–ите - сещам се за една много добра приятелка, която ми беше препоръчала книга преди година и конкретно в този ден, в който проверих, беше взета, а по–късно получих СМС, че книгата е върната. Така че имах възможност да си я взема, което беше много полезно за мен. Пести време, пести излишни разходки до библиотеката и обратно", споделя Радослав Ненко.

В Топ 3 на най-търсените автори в Павликени са Джефри Арчър, Даниел Стил и Александра Маринина. Библиотекарите обаче правят списъци и с историите от турски сериали. След всяка телевизионна сага следва вълна от читателски интерес – хората устремено търсят любимите си герои и в библиотеката.

"Това, което се дава по телевизията, на нас е в добрия вариант, защото нашите книги започват да се четат на ново", казва библиотекарят Валентина Алексиева, а Валя Желязкова добавя: "Напоследък българинът се е пренаситил от гледането на сериали, от гледането на филми и предпочита да вземе книгата и да я прочете на книжно тяло, отколкото по телевизията да я гледа."

"По–добре да дойдеш, да си вземеш книга, да си я разлистиш и да си я прочетеш и това е по–голямо удоволствие, отколкото в интернет", споделя Румяна Дончева.

"Идва това време, когато малко се понаситихме на тези модерни играчки - компютрите, и виждаме, че няма нищо по–ценно от четенето, да се насладиш на четенето на една хубава книга. Всяка книга е като една голяма постройка, с много врати, прозорци, етажи и всеки читател влиза в тази книга, в тази постройка през различен вход, стига до различен етаж, влиза в различна стая и поглежда през различен прозорец", разказва Елка Спасова.

В Павликени обаче много се четат и съвременни български автори. Най-търсените сред тях са „18% сиво” на Захари Карабашлиев, „Има ли кой да ви обича” на Калин Терзийски и „Кафе за събуждане” от Димитър Божанов.

Водещи новини

Още новини