МОТ: Рекордна безработица в България

share

Мрачни прогнози за пазара на труда у нас. Преди броени дни Международната организация по труда обяви стряскащ ръст от пет милиона безработни за тази година. Експерти у нас предупредиха, че през 2013-а броят на българите без препитание ще е най-голям за последните пет години.

Прогнозите на експертите определено са песимистични, но все пак за рекорди, каквито обявиха от Международната организация на труда за България, не може да говорим. От Стопанската камара прогнозират, че се очаква безработица от около 13 на сто, а според Агенцията по заетостта тя ще е малко под този праг - около 12,4 на сто. За съжаление, лош знак е, че повечето компании не планират откриването на нови работни места през 2013-а.

Българският бизнес остава предпазлив, предаде БТВ. Поръчките не се увеличават и работодателите не мислят за нови работни места, напротив. „Свитото потребление, спадналите темпове на нарастване на износа, а и нагласите в половината от тях, че положението ще се влоши, ще ги кара да планират допълнително свиване на персонала”, заяви Камен Колев – БСК.

Според икономисти, тази година не се очаква и бум на инвестициите, с което проблемът „безработица" да бъде решен. Чаканият икономически растеж също не предполага раздвижване на пазара на труда.

Лошите новини за пазара на труда се усещат най-вече от хора като Олег, който е в бюрото по труда. Компютърният специалист е без работа повече от половин година. Въпреки специалността си, е готов на компромис в заплащането. „Предполагам, че за 600 лв., да, макар че те не са достатъчни за нормален живот, са достатъчни да си покриваш някакви разходи”, смята Олег Милошев.

От Агенцията по заетостта очакват тази година с посредничеството на бюрата по труда работа да намерят над 130 хиляди българи. Планират и организирането на повече от 70 трудови борси, на които да срещнат с бизнеса хората, които търсят работа.

Водещи новини

Още новини