Посланикът на САЩ: Махаме визите, когато изпълните изискванията

булфото
share

Когато България изпълни изискванията в програмата, тогава визите ще бъдат премахнати”, обяви Марси Райс по Нова телевизия.

Посланикът на Щатите харесва София като град, защото може да се разхождаш свободно, а също така има и много места, които си заслужава да види човек.

Относно втория мандат на Барак Обама Марси Райс смята, че Европа ще остане важен партньор на САЩ. Тя все пак иска да се изчака още малко, за да може да се види целият екип на президента, който ще работи около него.

Попитана какво мисли за покушението над Ахмед Доган и как би се действало по такъв случай в САЩ, тя каза: “Ние имаме специална служба за охрана на президента. Това е “Сикрет сървис”. Това, което можете да очаквате сега, при един такъв инцидент, е първата реакция. Как да се защити човекът, който е нападнат. После идват правоохранителните разследващи органи, които се грижат за установяване на фактите. Принципно нашите служби са организирани по друг начин. Имаме служба като ФБР, която има права да действа във всички щати, и местната полиция по места”, коментира Райс.

Относно медийния пазар в България и самоцензурата на журналистите Райс смята, на база разговорите, които е водела с български представители на медиите, които са й признавали, че има политически и икономически натиск върху тях. И за да избегнат от този натиск, те си налагали самоцензура.

Относно енергийната независимост на България посланикът на САЩ смята, че това е въпросът на диверсификация. “Различните източници и алтернативи – това е важно. Енергетиката е важна за живота на хората. САЩ се развива добре и на база добивите на шистов газ, защото те ни правят независими. Сблъсъкът цена срещу добив трябва да бъде предмет на широка дискусия. Цената е фактор, но също така и науката е фактор. Когато се съберат двете тези, е добре българите да направят информиран избор”, обясни още Райс.

Както е известно, тя замести отзования предсрочно Джеймс Уорлик. Марси Райс е старши дипломат от кариерата с 31 годишен опит в Европа, Карибския басейн и Близкия изток и ключова фигури във външната политика на САЩ. ”Свалянето на визити на българи за САЩ зависят от промени, свързани с изпълнените на определени неща според нашите закони.

Водещи новини

Още новини