Шестима митрополити в надпревара за нов български патриарх

share

Шестима митрополити остават в надпреварата за нов български патриарх.

От тях, с таен вот, Светият синод трябва да определи трима, между които ще бъде избран новият глава на българската православна църква.

Това са сливенският Иоаникий, врачанският Калиник, видинският Дометиан и великотърновският Григорий. Американският митрополит Йосиф каза, че сутринта на 15-и февруари и той ще подаде писмено своя отвод, информира ТВ 7. Ако Светия синод одобри тяхното желание те няма да бъдат включени в листата, от която ще се избират тримата кандидат-патриарси. Към момента е ясно, че двама от 14-те митрополити нямат право по устава да се кандидатират. Това са пловдивският митрополит Николай, който няма 50 години и диристилския Амвросий, на който не му достигат 5 години митрополитски стаж.

В тройката ще бъдат включени тези трима митрополити, които съберат най-малко десет от гласовете на владиците. По здравословни причини в заседанието на 15-ти и 16-и февруари може би няма да участва западноевропейския архиерей Симеон. Светият синод одобри и бюлетината, с която ще се гласува на патриаршеския избирателен събор.

Водещи новини

Още новини