Във Варна започват строителство на ново депо за отпадъци

share

До няколко месеца във Варна започва строителство на ново депо за отпадъци. То ще се намира край село Въглен и трябва да реши проблемите с боклука на морския град за следващите 30 години.

Вече е обявена обществената поръчка за изпълнител, а скоро се очаква да приключат и последните процедури за отчуждаване на частните имоти, попадащи в терена с обща площ от близо 283 дка. Проектът е на обща стойност 34.4 млн. лв., обяви неговият ръководител Петранка Стоилова – юрисконсулт на Община Аксаково, цитирана от Дарик. Общината е бенефициент на проекта. 22.9 млн. лв. от сумата са европейско финансиране, а малко над 4 млн. лв. ще дойдат от републиканския бюджет. Останалата част от парите ще бъде осигурена от общините Варна, Аксаково и Белослав, като морската столица ще плати около 7 млн. лв.

Първият етап от проекта предвижда строителството на клетка с капацитет от 402 000 т., който се очаква да бъде достигнат за 5 години. Освен това ще бъдат изградени инсталации за компостиране и рециклиране на „зелени” и строителни отпадъци, пречиствателна станция за отпадни води, както и депо за инертни материали. Всички те трябва да влязат в експлоатация от началото на 2015 г. През следващите два етапа ще бъдат изградени нови две клетки, които се предвижда да бъдат използвани до 2034 г.

Водещи новини

Още новини