Плевнелиев: Предстоят наказания в НСО

Булфото
share

Предстоят наказания в Националната служба за охрана. Въпреки че днес те трябваше да обобщят информацията за действията си по време и след нападението над Доган, от службата ще проговорят пред медиите едва в четвъртък.

Критика към тях отправи и президентът Росен Плевнелиев, който заяви, че по време на покушението са допуснати слабости и със сигурност ще бъдат предприети мерки. Доброто име на България беше поставено под опасност с нападението над вече бившия лидер на ДПС Ахмед Доган в събота. Политизирането на този казус, бързото посочване на виновния трябва да отстъпи място на работата на експертите, допълни той пред БТВ.

Нужен е анализ на ситуацията и трябва да се поеме отговорността в случая, смята Плевнелиев. По думите му, от НСО са допуснали грешки, "но искам да се сложат подписите на много хора по веригата с мнението къде има слабости, да се направи анализ, да се види всяка камера, всяко движение, какъв е бил предварителният план, какво се е случило в реалност, а след това да направим изводите". Няма да излизаме с предварителни тези, които са лишени от доказателства, заяви той.

Президентът призова всички политически лидери да замълчат в интерес на компетентните институции. Нека случаят не се политизира, заключи той.

Ако има кризисен момент при съставянето на правителство след парламентарните избори, президентската институция може да бъде платформа за дебати и консултации, но не и генератор или двигател на задкулисни уговорки, смята той и уточни, че в никакъв случай няма да участва във формирането на коалиции. "Президентската институция е равноотдалечена, независима и надпартийна, смятам да отстоявам това". Ще стане това, което народът каже. Президентът каза още, че не мисли за втори мандат.

По повод разследването на терористичния атентат на летище Сарафово през юли 2012 г. Плевнелиев коментира, че се работи много интензивно за разрешаване на случая. По думите му, на много държави е отнело години, за да направят такъв пробив, какъвто при нас вече има в разследването. България е на прав път, категоричен бе той.

Водещи новини

Още новини