150 заведения в Пловдив си търсят купувачи

share

Пазарът на недвижими имоти в момента прелива от оферти "продава" на заведения. Броят им надхвърля 150 само за Пловдив. На тезгяха са от малки кафенета по двайсетина квадрата до огромни ресторанти по 4.5 декара. Почти всички се продават с оборудването и обзавеждането. Най-много сделки предлага центърът - там има около 40 оферти. Повечето са за разработени заведения, които се самоопределят като "култови" за клиентите, пише в. "Марица".

За продан е обявен бившият "Кристал". Той е 380 кв.м плюс механа със същата квадратура, която се нуждае от ремонт. Продавачът иска 899 999 евро за цялото заведение. "Култово заведение с традиции в бранша" - пише в офертата на друг ресторант в центъра, на три нива с обща площ 740 квадрата. Цената е 1 650 000 евро. Друга обява описва ресторант с градина на 9-ия етаж в бизнесцентър, построен през 2004 г. - отново в централната част. Той е 360 квадрата и струва 400 000 евро.

Малки и големи заведения в Стария град, в Капана, на ул. "Иван Вазов", до Икономическия техникум, до ПУ... сайтовете за продажба на имоти направо се огъват от бягството на инвеститори от този бранш. Предложенията към купувачите най-често включват и възможност за разсрочено с години плащане, и то без допълнително оскъпяване.

Някои от офертите са готови и за варианта да посрещнат наемател, вместо купувач. Цената "продава" за кафе-сладкарница "Захарно петле" е 22 300 евро за 75 квадрата, а наемната - 280 лева месечно при петгодишен договор.

Само във "Въстанически" има 16 заведения за продан, а отделно са налични още десетина обяви с район "Кючук Париж". Най-евтиното заведение там струва 22 000 лева и е за кафе-аперитив от 40 квадратни метра. Посочено е, че има собствена кухня, барплот, климатична система и паркинг, но е върху общинска земя. Най-скъпият ресторант във "Въстанически" струва 184 000 евро и е с площ от 248 квадрата.

Голям ресторант, един от многото срещу Бирената фабрика, е обявен за 290 000 евро. Той е 310 квадрата, като в тях е включен и офис на второ ниво.

В "Кършияка" с най-ниска цена е подблоково кафене от 28 кв.м, за което продавачът иска 20 000 евро. Максималната оферта е за нов ресторант от 4588 квадратни метра - 2 100 000 евро.

Ресторантьорството се оказа един от най-уязвимите в кризата браншове. От една страна, доста клиенти се отказаха от навиците си да посрещат празници и делници в заведения. От друга - забраната за пушене даде допълнителен тласък към пропастта, към която лети секторът.

Водещи новини

Още новини