Близо 2% от родителите не са "за" детската градина за 4-годишните

share

Само 1.9% от родителите не са съгласни децата на 4 години да ходят на детска градина. Към момента 80% от българските деца ходят на детска градина. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов при обсъждането в парламента на задължителния характер на предучилищната подготовка. Семействата постоянно поставят въпрос пред кметовете в цялата страна за места в детските градини, заяви министърът. Детската градина няма за цел да замени семейството, каза Игнатов.

Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че с въвеждането на задължителното предучилищно образование се цели приобщаване на децата, които остават извън образованието. Става въпрос за рискови деца, за уязвими групи, каза тя. Ние искаме грамотни българи, посочи Дукова.
Независимият депутат Стоян Иванов заяви, че голяма част от деца от малцинствата не знаят български и въвеждането на задължителното предучилищно образование е насочено към преодоляване на този проблем.

Валентина Богданова от Коалиция за България заяви, че в закона не е записано какво се случва, когато едно дете не тръгне на 4 години на детска градина. Никъде няма ред, по който детето да се върне обратно в образованието, смята депутатът.
Ролята на семейството е незаменима, подчерта Ваня Добрева от Коалиция за България.

Водещи новини

Още новини