Тотю Младенов: Малцина получават минималната заплата

share

Днес в Пловдив имаме среща с представители на бизнеса, за да може бизнесът да посочи от какви работни места има нужда, за да можем ние да ги субсидираме. Знаете, че ние плащаме не само заплатите, а и пътя на работещите. Това заяви в сутрешния блок на БТВ социалният министър Тотю Младенов.

Той коментира състоянието на ВМЗ - Сопот. "От 10 години се замитат проблемите в това предприятие и все на някого трябваше да се падне да ги реши", каза социалният министър. По думите му районът на Сопот е с една от най-ниските безработици и това е именно заради оръжейния завод. След съкращенията обаче хората ще могат да си намерят работа в Пловдивско.

Министърът на труда и социалната политика каза, че предприятието може да бъде спасено, само ако бъде оздравено. Той пристига в Пловдив за участие Областният съвет за тристранно сътрудничество. В заседанието ще се влючат синдикатите, работодателски организации, Бюрото по труда, поканени са и кметовете от 18-те общини в Област Пловдив. Основната тема на разговорите е ВМЗ-Сопот.

До 11.00 часа ръководството на ВМЗ трябва да представи пред профсъюзите икономически анализ на база на подписаните договори, като междувременно стачката на работниците продължава.

Според министър Младенов много малко хора в България вземат минималната работна заплата в страната. Тотю Младенов каза, че не само във ВМЗ хората работят на ниски заплати. По думите му средната заплата в оръжейния завод е около 800 лв. Но е факт увеличението на минималната работна заплата в цялата страна. Малко под 100 000 получават минимална работна заплата. Тя е база за определянето на другите заплати – в различните браншове.

“Безработицата у нас 11,4% за декември. Ако нямаше програмите за преквалификация, безработицата щеше да е с 3-4% повече”, каза социалният министър.

“Хората без трудови договори драстично намаляха през последните години заради контрола на НАП. Но и самите работници и синдикати трябва да ни съдействат, за да намалее този процент до минимум”, заяви Тотю Младенов.

Водещи новини

Още новини