В армията издирват професионален войник шизофреник

share

Министърът на отбраната Аню Ангелов каза пред TV7, че е разпоредил проверка по случая с професионален войник, който е имал три шизофренични пристъпа.

Сигналът за този човек, беше подаден от директорът на психиатрията в Курило д-р Цветослава Гълъбова, който обяви пред БТВ, че има "един пациент, който след три шизофренни пристъпа стана професионален войник". "Видях го по телевизията, като пуснаха рекламен филм за набиране на доброволци за българската армия. Той беше едно от рекламните лица", допълни д-р Гълъбова. "Всичко това е възможно и е крайно опасно", каза министър Ангелов пред ТV7. Той разкри, че е разпоредил да бъдат взети нужните мерки. Ангелов коментира този казус във връзка с убитото семейството в столичния квартал "Гоце Делчев". Както е известно, бащата, който най-вероятно е извършил убийствата, е бивш военен.

Аню Ангелов говори и за изтребителите от Португалия, както и бъдещите съкращения в армията. "При бойните самолети няма първа, втора и трета ръка, при тях има часове полет без значение пилот от каква националност ще лети, а португалските самолети Ф-16, които искаме да закупим, имат още 25 години летателна годност.", заяви той. Военният министър обясни, че същите машини на времето са били подарени на Португалия от САЩ, а цитираната за тази сделка цена всъщност е цената за тяхното модернизиране. Министърът допълни, че сега ни продават изтребителите на приемлива цена, която е приблизително равна на цената за модернизирането им.

Ген. Ангелов разчита парламентът да одобри сделката за изтребителите, за да не остане България без бойни самолети. Той информира, че някои прибалтийски страни като Латвия и Естония плащат на други натовски държави за охрана на въздушното им пространство, но отхвърли тази възможност за България. „За първи път премахваме практиката да се закупува само техниката – сега не ни трябват само самолетчета, трябва да има и въоръжение, и всичко необходимо за функционирането на изтребителите. Крайната необходимост е налице и нашето правителство няма възможност да замита проблема под чергата”, каза министърът на отбраната.

Той очерта процеса на осъществяваните в армията съкращения, които се извършват по план до 2014 г. Съгласно етапите, определени в този план, съкращенията протичат от горе надолу, обясни Аню Ангелов. „Целта ни е по-малка, по-мобилна и по-модерна армия”, напомни военният министър.

Водещи новини

Още новини