Цените на пилешкото остават без промяна

share

През изминалата седмица средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната остават без чувствително изменение спрямо предходната седмица.

Предлагането на замразено пиле на борсите е в ценовия диапазон от 3,75 лв./кг до 4,85 лв./кг, като най-ниска стойност е отчетена в Силистра, а най-висока в Разград. В седем от областите се наблюдава повишение на цените на едро спрямо предходния седмичен период, достигащо до 3,2% в Добрич и София. В същото време, в шест области е отчетено понижение на борсовите цени в рамките на 0,2% - 6,9%, най-значително във Враца, Кърджали и Благоевград (с между 6,1% и 6,9%). В резултат, средната цена на едро на замразеното пиле за страната бележи незначително намаление (с около 0,7%) спрямо предходната седмица до 4,18 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) замразеното пиле се предлага на цени от 4,44 лв./кг (Видин) до 5,19 лв./кг (Перник). В голяма част от страната цените запазват нивата си от предходната седмица. Намаление на цените в границите от 2 до 5,1% (Кърджали) се регистрира в шест от областите, а покачване в рамките на 0,1 – 2,1% (Добрич) - в три. Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ГТВ намалява с 0,6 % спрямо предходния седмичен период до 4,78 лв./кг.

Разликата между цените на едро на продукта и тези на дребно в ГТВ варира от 0,15 лв./кг в Добрич до 0,97 лв./кг в Пловдив. В Хасково и Разград цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,08 и 0,23 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пиле се движат от 4,20 лв./кг (Търговище) до 5,63 лв./кг (Ловеч). В три области цените отбелязват седмично понижение в рамките на 1,8 – 2,2% (Монтана). Продуктът поскъпва само в Добрич (с 3,4%) и Хасково (с 5,1%). Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО се запазва на нивото от предходния седмичен период - 4,94 лв./кг.

Маржът между цената на едро и тази на дребно в ДТО е средно 0,76 лв./кг, като достига до 1,41 – 1,42 лв./кг във Велико Търново и Ловеч. В Разград цените в ДТО са по-ниски от борсовите с 0,36 лв./кг.

Средно за страната, цените в големите супермаркети са по-ниски от тези в малките магазини с 3,2 %.
През изтеклата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,94 лв./кг, с 0,8% по-ниска спрямо предходната седмица. Седмично намаление на цените на едро в рамките на 0,1 - 6,9% е регистрирано в пет областни центъра, най-чувствително в Добрич. Предлагането на борсите през седмицата е в ценовите граници от 4,15 лв./кг (Търговище) до 5,27 лв./кг (Враца).
Средните цени на дребно на охладеното пиле за страната в големите търговски вериги и в другите търговски обекти бележат незначително седмично увеличение, съответно с 0,4 и 0,2%.

В ГТВ охладеното пиле се предлага на цени от 4,84 лв./кг до 5,89 лв./кг. Най-ниските стойности се отчитат в Пазарджик и Пловдив, а най-високите в Кюстендил. В пет от областите се наблюдава седмично намаление на цените, достигащо до 5,8% в Силистра, а в три – увеличение, най-съществено в София (с 3,9%).

В повечето области цените на дребно в ГТВ са по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,07 лв./кг във Враца до 1,09 лв./кг в Търговище. В десет области цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с между 0,02 и 0,41 лв./кг (Пазарджик).

В почти цялата страна в другите търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле се запазват на нивата от предходната седмица и са в границите от 4,90 лв./кг (Шумен) до 6,13 лв./кг (Ловеч). Само в две области се отчита седмично изменение на цените – понижение с 1% във Варна и увеличение с 0,8% в София.

При ДТО маржът между цените на едро и на дребно на охладеното пиле е най-значителен в Ловеч (0,88 лв./кг), а най-малък - в Сливен (0,05 лв./кг). В Пазарджик цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,23 лв./кг

Средно за страната, цената на дребно в ГТВ за периода е с 4,3% по-ниска от тази в ДТО.

Водещи новини

Още новини