Производството на тютюн намаляло наполовина

share

Произведеният тютюн през 2012 година е 22 хиляди тона, което е почти два пъти по-малко в сравнение с произведената продукция през 2011 година.

Така страната ни от второ отива на пето място в Европейския съюз по производство на тютюн. Това съобщи доц. Христо Бозуков - директор на Института по тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково. По думите му 90 на сто от произвеждания у нас тютюн се изнася. Според Бозуков бюджетът на България в момента се крепи на тютюна и горивата. Те носят по близо 2 милиарда евро приходи годишно в държавната хазна, заяви директорът на института по тютюн. По думите му тютюнът носи най-висок приход от всички други култури у нас.

През 2013 година на тютюнопроизводителите ще бъдат изплатени 73 милиона лева. Средствата не са европейски субсидии, а от националните бюджети и се нотифицират в Брюксел, уточни Бозуков. Според него връщането на автентичността и повишаването на качеството на произвеждания тютюн са възможностите за стабилизиране в сектора.

По инициатива на Селскостопанската академия в института днес се води дискусия за състоянието и перспективите за развитие на тютюнопроизводството в България. Участват производители, търговци, преработватели, учени, представители на министерството на земеделието.

Водещи новини

Още новини