Войниците ще получават вече 600 лв.

share

Заплатата за най-висшето армейско звание генерал (адмирал) скача до 2119 лв. от досегашните 1944 лв. Решение за това се очаква да вземе следващата седмица кабинетът с приемането на постановление за увеличение на възнагражденията на военните с около 9%. Документът с корекциите е публикуван на сайта на Министерството на отбраната. Скокът в армейските заплати бе договорен още миналата година. Планирано е увеличението да влезе в сила със задна дата – от 1 януари, пише Монитор.

Над 2 бона заплата обаче ще взема само един човек в родната армия – началникът на отбраната, тъй като според правилата четиризвезден генерал (адмирал) може да бъде единствено човекът на тази длъжност. 1615 лв. пък ще получават военните с една стъпка по-ниско звание – вицеадмиралите, които досега получаваха по 1482 лв. на месец.

Полковниците пък ще се разписват срещу 1385 лв. вместо досегашните 1271 лв., а заплатата на майора скача със 100 лв. и става 1122 лв.

Най-малко пари сред военните получават редниците първи клас, които към момента вземат по 546 лв. на месец. С планираните промени заплатата за това войнишко звание става 602 лв. Ефрейторите пък ще получават по 614 лв. вместо досегашните 562 лв.

Увеличение с около 7% ще има и в парите на цивилните служители по трудово правоотношение в армията, военните академии и висшите военни училища.

Водещи новини

Още новини