100 млн. лв. може да струва промяната в Закона за горите и Закона за земеделските земи

share

До сто милиона лева може да достигне сумата, която трябва да плати държавата, при промяна в Закона за горите и Закона за земеделските земи и прекратяване на преписките по стария закон, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Много терени са изключени от държавния горски фонд по тези преписки и средствата са внесени в републиканския бюджет. Прекратяването на тези преписки означава, че трябва средствата да бъдат възстановени към бенефициентите, обясни Найденов.

„Когато са внесени тези средства в републиканския бюджет, мотивът за приемането на закона в този му вид, е че в противен случай, прекратявайки сделките, трябва да се върнат средствата на тези, които са ги платили. Това са средства в размер на десетки милиони, които държавата е трябвало да извади, ако е приет другият текст на закона”, каза Найденов.

Той обеща да посочи цифрите, които са били приходи за Изпълнителна агенция по горите от промяна на предназначението на земи.

„Сега решаваме това и тази цена ще бъде платена, защото такъв е общественият интерес”, каза Найденов.

„Тези пари трябва да излязат от джоба на всички данъкоплатци”, подчерта министърът на земеделието. Тези изключвания са ставали в годините 2007 г. до средата на 2009 г., каза още Найденов.

По думите му, това не е вратичка в Закона за горите, а начин да бъдат обезщетени хората, които вече са платили за изключването от горския фонд. „Сумата е възможно да е около 100 млн. лв.”, каза Найденов. По тези преписки, които не са финализирани тези, които са платили, имат пълното основание тази сума да им бъде върната.

Водещи новини

Още новини