Иван Нейков: Социални аташета в посолствата да защитават БГ работниците

share

Когато човек заминава за работа в чужбина той разчита на организацията, която те праща. Когато отиваш след като държавата те праща явно отиват с други очаквания. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в коментар с казуса с българските работници в Израел.

Служителите мизерстват настанени в условия близки до концлагер – живеят във фургони и с общи тоалетни и кухня, която делят с още 300 души. По документи обаче работниците не отиват за работа в строителна фирма, а при посредник за търсене на работа. По документи е необходимо да има пералня на всеки 6 работници, кухня и персонални гардероби. Това обаче не се изпълнява, установи Нейков. В Израел дори има омбудсман за чуждестранни работници, нещо което дори в държавите в ЕС не съществува, каза Нейков.

Със сигурност обаче нашите строител не знаят за тази институция. Освен това още на летището се предоставя договора за подпис, съставен на три езика – иврит, английски и български. Това обаче също е нарушение, защото не би трябвало да си поставен в подобна ситуация, изтъкна бившият социален министър.

В българските посолства трябва да има и социални аташета, които да се занимават с проблемите на работниците, които се трудят в съответната държава. Ако договорът бъде нарушен служителите могат да прекратят договора си и да искат парите за времето, когато не си бил на работа, каза Нейков.

Водещи новини

Още новини