Търговците пак мамят с промоциите

share

В празничните дни потребителите трябва да са особено внимателни при пазаруването в последния момент по празниците. Това посъветва Богомил Николов от асоциация „Активни потребители".

За Дарик той обясни, че по стара българска традиция в навечерието на големите празници храните поскъпват, така че е препоръчително да не оставяме пазаруването за последния момент. Особено внимателни трябва да сме и при избора на фойерверки, пиратки, а също и на орнаменти за елхата и лампички.

По празниците в България има една стара традиция, която се повтаря постоянно, каза Богомил Николов: „В последните два-три дни преди празниците да има скок на някои цени. Това най-често се случва с храните. Който смята да пазарува в последния момент, може да му излезе по-скъпо. Другото типично за България около празниците е свързано с фойерверките и пиратките, при които, за зла участ, най-често се случва да пострадат деца". Родителският надзор при ползването на пиротехническите средства е задължителен. Николов напомни и на търговците, че нямат право да продават такива продукти на малолетни и непълнолетни: „Продавайки, търговецът може да стане съучастник в нещастие, за няколко лева печалба".

Много е трудно потребителят сам да прецени качествата и рисковете при покупката на лампички за елхата или за стаята, каза още Николов: „Да не се оставят включени без надзор, защото ако не дай си Боже, се получи нещо, човек няма да има възможност да реагира". Всички вносители и търговци са длъжни да продават само изпитани и безопасни продукти, напомни той. Задължително трябва да пазим касовата си бележка: „Трябва да знаем, че при инцидент, в който има щети, по закон имаме право на обезщетение".

Водещи новини

Още новини