Преходът от коледните пости към консумирането на месни продукти трябва да става постепенно - поне два-три дни, каза в интервю за БТА доц. Анета Хубенова, консултант в Клиниката по токсикология на болница "Пирогов".
Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо. Добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба, посочи тя.
По време на коледните празници е опасното, че храните обикновено се приготвят в първия ден от празника, та дори и в деня преди него. За много храни това не е подходящо от гледна точка на престояването или на замърсяването им. Би могло да се получи отравяне, отбеляза лекарят. Доц. Анета Хубенова.
Трябва да се внимава с консумацията на гъби - трябва да бъде само на култивирани. При най-малко подозрение за гъбно отравяне, трябва да се търси лекарска помощ.
Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза.
Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия.
Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шам-фъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок.
При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки и несъобразяване кой колко може да изпие.