Фандъкова: ЕК ще финансира втора част от проекта за преработка на боклук

Булфото
share

Европейската комисия ще финансира втората фаза от проекта за интегрирана система за преработване на отпадъци, която включва изграждането на инсталация за механично и биологично третиране на отпадъци. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Фандъкова посочи, че европейският комисар по регионално развитие Йоханес Хан е изразил готовност за отпускане на европейски средства за завода, като очакванията на Столична община са за 179 млн. лева безвъзмездно финансиране. Това е първата по рода си инсталация за преработване на отпадъци в България, като капацитетът и е за преработката на 410 хиляди тона преработени отпадъци за година, заяви Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет припомни, че проектът за първата фаза от изграждането на завода за отпадъци е разработен още през 2011 година, като единият от етапите вече е завършен и това е депото в местността „Садината” до гара Яна. Фандъкова благодари на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, на министъра по усвояване на европейските средства Томислав Дончев, както и на екипите, които работят по този проект. Постигнатият успех се дължи на съвместни усилия с държавата, тъй като зелена светлина се даде след като правителството започна работа по проекта още през 2009 година, обясни кметът на Столична община.

Водещи новини

Още новини