Оставят във фризера идеята за просторни килии на пандизчиите

share

Предоставянето на 4 квадратни метра жилищно пространство на затворник у нас вероятно ще се отложи. Заради пренаселеността на затворите страната няма да успее да се справи с условието, затова в Народното събрание ще бъде внесено предложение за промяна в Закона за изпълнение на наказанията и за задържане под стража срокът да се удължи от 3 на 5 г.

Това съобщи в Плевен главен комисар Борис Стратиев, шеф на дирекция „Изпълнения на наказанията” към министерството на правосъдието. През следващата година това, което може да се направи, е преразпределение на лишените от свобода. Така ще се избегнат конфликтите между тях и опитите за самоубийства, смята Стратиев. В затвора в Плевен той откри ново общежитие от закрит тип с капацитетът 80 места за пандизчии, които не са рецидивисти. Така се освобождава един от най-гъстонаселените затворнически корпуси в страната, а преместените мъже се отделят от закоравелите престъпници.

Предстои да се обявят обществени поръчки за проектиране и изграждане на затворнически общежития от закрит тип във Варна и Бургас, където също има проблем с пренаселеността, каза Стратиев. Ремонтите ще бъдат извършени със средства по т.н. норвежки механизъм. Страната има споразумение с Норвегия и спечелен проект за около 6 млн. евро. По план тези общежития трябва да се направят до лятото на 2013 г.

Водещи новини

Още новини