Гръцки и румънски полицаи дежурят в Банско

Булфото
share

По една патрулна двойка от Гърция и Румъния вече е на пистите в Пирин планина над Банско. Чуждите полицаи са на работа от вторник и ще останат в курорта до 31 март догодина, когато ще приключи зимният сезон.

Те ще патрулират край трасетата, за да са в помощ на своите сънародници и останалите туристи. „Съгласно договорката между България, Гърция и Румъния се утвърди практиката за сформиране на съвместни наряди, за да се гарантира сигурността на чуждите туристи и гости”, заяви на пресконференция комисар Георги Костов, директор на ОД МВР-Благоевград. На нея присъстваха полицейски квестор Димитру Жиану, директор на дирекция „Охрана и ред”, главен комисар Виорел Тудосе, началник служба в Генералния инспекторат на румънската полиция и кметът на Банско Георги Икономов. Командированите чужди полицаи ще работят заедно с българските си колеги и ще бдят за опазването на обществения ред през зимния туристически сезон.

„Вече няколко години в най-динамично развиващият се български зимен курорт Банско е традиция да обезпечаваме сигурността и спокойствието на чуждите туристи и граждани с помощта на гръцки и румънски полицаи. Съвместните екипи между български и гръцки, както и между български и румънски полицаи улесняват нашата работа”, категоричен бе комисар Костов. Присъствието на румънски и гръцки полицаи през зимния сезон осигурява възможност за по-лесна комуникация, за получаване на важна и изпреварваща информация на собствен език, спомага да се засили усещането за по-добра защита и повече сигурност у гостите.

Полицейски квестор Димитру Жиану и главен комисар Виорел Тудосе, както и кметът на Банско Георги Икономов изразиха задоволството си от постигнатите резултати. Те са убедени, че това сътрудничество трябва да продължи и занапред.

Водещи новини

Още новини