Вдигат заплатите на районните кметове в София

share

10 на сто средно увеличение на заплатите на районните кметове на София предлагат от Столичната община. Целта е постепенно те да получат повече дейности, с които да се занимават, защото сега имат известни лимити. Това каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов по време на обсъждането на проектобюджета на града за 2013 г.

С увеличени заплати ще са не само 24-те районни кметове, а и кметските наместници и назначаемите кметове, обясни зам.-кметът. Предстои Столичният общински съвет да одобри предложението, предаде Дарик.

В момента районните кметове са много активни в правенето на детски градини, имат известни лимити, които те ползват за поддържане на междублоковите пространства и поддържането на детски площадки. Това каза още Дончо Барбалов. Предстои да им бъде отпуснат лимит и за поддръжка на пътна мрежа, което в момента се случва на централно ниво. Районните кметове в момента преценяват какви дейности да извършват спрямо разполагаемите средства.

Част от средствата от приватизация да се връщат на районните кметове, за да могат те да ги ползват по предназначение. Това е сред другите планове за децентрализация на районните кметства, каза още Барбалов.

На семинара в Сандански, където се обсъжда столичният бюджет 2013, бяха представени и транспортните ремонти в София за периода 2013-2016 г. Има готовност още през следващия строителен сезон да започне изпълнение на част от тези проекти, ако се подпише договорът с Европейска инвестиционна банка, увери зам.-кметът.

Със заем от 100 млн.лв. от ЕИБ общината планира да изгради и разшири големите улици и булеварди в София. Сред тях са изграждането на транспортен възел Лъвов мост, разширение на бул.„Опълченска" и бул. "Тодор Каблешков". Планира се и реконструкция на участък от ул. „Богатица" и бул. "Монтевидео". Ще се ремонтира и бул."Владимир Вазов", както и бул."Ботевградско шосе", включително прилежащите им съоръжения. Ще се прави основен ремонт на транспортен възел "Надежда", участък от бул. "Сливница" и на бул. "Цариградско шосе". Сред другите заложени ремонти са тези на ул. "Кракра", бул."Прага" и други. Общата необходима сума за тези дейности е 200 млн.лв.

Вече са стартирани процедурите за избор на изпълнител на бул. "Цариградско шосе", бул. "Дондуков", разширението на "Опълченска" и ремонтът на "Сливниц"а и надлеза при "Захарна фабрика", а има и избран изпълнител за Лъвов мост. Това са обектите, които могат да започнат да се реализират още през следващата година, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Водещи новини

Още новини