Фандъкова: Получихме за големите инфраструктурни проекти над 540 милиона лева

Булфото
share

Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по повод обсъждането на бюджета на общината.

По думите на Фандъкова - има и достатъчно проекти в етап на оценка.

„Съществен напредък имаме по привличането на европейски средства. Набрахме скорост и вече можем да се радваме на резултатите. Освен новината за одобрение на първа фаза на инсталацията за третиране на битови отпадъци, от вчера имаме одобрение за финансиране от 250 млн. евро за метрото - това са 200 млн. евро от кохезионния фонд и 50 млн. евро национално финансиране. Става въпрос за изграждането на участъците на метрото от „Обеля” до „Надлез Надежда” и от „Младост 1” до "Цариградско шосе" по ОП „Транспорт”. В тези средства се включва и закупуването на метровлаковете”, каза Фандъкова.

Тя представи систематизирани данни за проекти, които се изпълняват в София.

„Освен метрото, другите проекти са - заводът за битови отпадъци, където общо финансирането е 50 млн. лв.; има одобрен проект за изграждане на канализация в район „Овча купел”, както и в Манастирски ливади; има проект за изграждане на местообитания на птици с 1,5 млн. лв. безвъзмездно финансиране; санирането на 9 училища; укрепване на свличаща; корекция на р. Суходолска; ремонт на язовир Суходол 2 и т.н.”, посочи Фандъкова, като добави: „Освен това в момента се изпълнява строителството на участъка от Околовръстен път на стойност 34 млн. лв. безвъзмездно финансиране, а по програма ИСПА има финансиране на стойност над 87 млн. лв.”.

На представянето на бюджета на Столична община стана ясно още, че общината е получи дарения в размер на 722 300 лв. от страната и 665 421 лв. дарения от чужбина.

Водещи новини

Още новини