Смяната на пола зависи от съда

share

Всеки желаещ, който иска да си смени пола юридически в рамките на страната, попада в един порочен кръг. Повечето съдилища в България изискват премината хормонална терапия или оперативна интервенция преди да отсъдят законово смяна на пола, а клиниките, склонни да извършват подобни манипулации, отказват да ги изпълняват без вече издадено съдебно решение.

Засегнати от този вид абсурди в законодателството са транссенсуалните и интерсексуалните хора. Моника Писанкова от Център "Абилити" обясни пред ТВ 7, че при интерсексуалните проблемът е изкючително сериозен, тъй като те се раждат с полови белези и на двата пола и много често в ранна детска възраст родителите или лекарите преценяват операцията към кой пол да причисли детето. Така нерядко тези хора живеят в конфликт с избрания от друг човек пол за тях самите и на по-късен етап имат желание да направят съответната операция за смяната му.

Проблемът с процедурата, по нейните думи, е, че тя е неясна. Смяната на пола у нас става на основата на Закона за гражданска регистрация. Лицето трябва да смени всичките си лични документи и ЕГН-то си. Това може да се случи, само ако има налично съдебно дело.

Когато едно лице иска да смени пола си обаче, то не знае от къде да получи информация, тъй като въпросния закон не съдържа критерии за одобрение или за отказ на молба за смяна на пола. Няма и описание на процедурата. Така решението остава в ръцете на съдиите, които обаче често не са достатъчно информирани.

От организацията са направили запитване до 30 съдилища в страната и много малък процент са потвърдили, че са имали такъв тип дела.

Съдът най-често се съобразява на първо място със самоидентификацията на индивида, становището на квалифицирани сексолози и психиатри.

Водещи новини

Още новини