Нона Караджова: Изпълняваме проекти за отпадъци за над 650 млн. лева

share

Към момента в страната в различна фаза на изпълнение са проекти за отпадъци на стойност над 650 млн. лева, които ще обслужват население от над 4 млн. души.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова в рамките на национална конференция "Предизвикателствата пред България за предотвратяване и намаляване на отпадъците". От три години насам работим активно и ежедневно с общините и направихме това, което не е свършено за 10 години, каза екоминистърът. Тя отбеляза, че подготовката на един инвестиционен проект е дълъг процес и процедурите понякога изискват поне две години.

След 5-7 години ще сме много по-напред с управлението на отпадъците от други държави, които са страни-членки на ЕС от поне 20 години и ще имаме едни от най-добрите системи, прогнозира Караджова. Тя припомни въведените със законодателството стимули и санкции за общините, които депонират отпадъци и добави, че вече има въведени в експлоатация нови и модерни депа, а старите сметища ще бъдат рекултивирани, за което са осигурени средства.

Водещи новини

Още новини