Митничарите спряха да искат подкупи

share

Два пъти са намалели сигналите за корупция по границите и пътищата на България, подавани от чужденци, съобщиха от МВР. Общо 21 души са се оплакали от нарушение на работата на граничните полицаи и катаджиите, като през 2011 г. жалбите са били 42.

От вътрешното министерство обясниха спада с антикорупционните мерки, предприети през периода 1 юли - 30 септември. Полицаите от Дирекция „Инспекторат“ направили серия от акции по основните магистрали у нас, по които през лятото се движи потокът от транзитно преминаващи гастарбайтери. Проверките включвали контрол върху организацията на работата и анкети с чужденците.

Изводите сочат намаляване с 49% на постъпилите сигнали с данни за корупция или неправомерни действия при пътния контрол. Същевременно са увеличени проверките и разговорите с чужденци. Те са три пъти повече в сравнение с миналия летен туристически сезон. В по-голямата си част пътниците и туристите са изразили одобрение от граничните проверки на граничните пунктове и са заявили, че не са били обект на необоснован контрол от страна на служители от Пътната полиция. Затова и едва 3 са подадените сигнали срещу служители от Гранична полиция, осъществяващи паспортно-визов контрол. 18 обаче са се оплакали срещу полицаите, които извършват проверки за спазването на Закона за движение по пътищата.

Водещи новини

Още новини