Нона Караджова: България е богата държава

share

Ние сме богата държава - имаме вода и плодородна земя - две стратегически предимства и едни от най-ценните ресурси.

Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова на конференция за намаляване на загубите на води в страната, открита в столичния "Интер Експо Център. Анализите сочат, че България има достатъчно вода, дори в дългосрочен план, отбеляза министърът. По думите й основният проблем е липсата на достатъчно и добри съоръжения, включително за съхраняване на вода. Водопроводите са в лошо техническо състояние, голяма част от водата изтича, технически решения има, по-важното е да се започне постепеното им решаване, добави тя.

Не отдаваме достатъчно голямо значение на търговските загуби, трябва по-фокусирано да се отнесем към тях, каза на форума заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. По думите му от 100 процента загуби, една трета са търговски, а две трети - физически, но в България търговските загуби са повече. Заради сушата това лято, в над 50 процента от регионите имаше нарушено водоснабдяване и над 300 хиляди души бяха засегнати от проблемната ни инфраструктура, посочи Симидчиев. Той припомни, че кражбите на вода са криминализирани и законодателството предвижда до пет години затвор.

Заместник-министърът предложи създаването на фокус група под егидата на МРРБ, която да работи целенасочено за намаляване на неотчетените водни количества. Целта е да се разпространяват добри практики и да се променят закони, така че да имат ефект усилията, посочи Симидчиев.

Водещи новини

Още новини