Емотиконите изядоха точката и запетайката

Интернет
share

Една от причините за въвеждане на подобна мярка е онлайн неграмотността.

При общуването си в интернет форумите и социалните мрежи вместо препинателни знаци гимназистите масово поставят жълтите усмихнати човечета известни повече като емотикони, а точката и запетайките изпадат от употреба, пише в. „Монитор". Това е една от причините за все по-ниските резултати в задачите за спазване на пунктуационната норма на зрелостните изпити, категорични са експертите. Проверяващите на матурата са забелязали, че в писмените работи на учениците масово липсват точки и главни букви. В същото време на тестовете задачите за пунктуация са само за поставяне на запетайка, но и там грешките бяха повече от предходната година.

Затова МОМН ще заложи на по-голямо разнообразие в задачите за препинателни знаци догодина: „В момента задачите за пунктуация на теста по български език и литература за 12-и клас са еднотипни. Следващата година трябва да поставят всички препинателни знаци, защото пунктуацията не означава само запетая.", обясни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Според нея проблемът е, че учебниците и книжките с тестове насочват децата да упражняват само запетайките, а забравят елементарните правила за останалите знаци.
 
Междувременно заради практиката на публикуване в интернет грамотността пада още повече заради неписаните правила на онлайн общуването. Дори и във форума на Софийския университет „Св. Климент Охридски", където влизат най-силните гимназисти, прелива от емотиконки вместо препинателни знаци. „Но при всички положения ще се занимаваш с нещо, което е коренно различно от правото :) докато ако завършиш Право, можеш да работиш в сферата на останалите две без проблем, още повече, че има специализация "Публична администрация" в 5-годишния курс по Право ;)", пише „svetlio.varna" в темата „Кандидат-студентски въпроси от всякакво естество". В популярния ученически сайт teenproblem.net потребителите са усетили последните тенденции в правописа и са си създали специална тема „Как да пишем правилно", където са обяснени всички граматични правила.

Водещи новини

Още новини