МОН разработва Национална програма за развитие на научните изследвания и иновации в българското предучилищно и училищно образование

Булфото (архив)
share

"Разработва се Национална програма ''Развитие на научните изследвания и иновации в българското предучилищно и училищно образование'', в която ще участват учени от университети". Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред преподаватели от четири балкански университета, които провеждат научен конгрес в Слънчев бряг, съобщиха от образователното министерство, цитирани от БТА.

Конгресът е посветен на изследователските и образователни ракурси в условията на дигитална трансформация.

Министър Цоков отбеляза, че целта на новата програма на МОН е да се насърчат научните изследвания с участие на университетски учени, които да се приложат в образователната система. ''Нужно ни е да имаме подобен инструмент, с който да насърчаваме проучванията и иновациите, които да влизат в класната стая и да спомогнат за промяна на обучението, съобразно предизвикателствата на бъдещето'', обясни министър Цоков.

Той акцентира и на предизвикателствата пред навлизането на изкуствения интелект във всички сфери на обществения живот. ''Ще бъде важно да учим децата и как да формулират правилни въпроси и как да взаимодействат с изкуствения интелект'', коментира проф. Цоков. По думите му е необходимо много повече персонализирано обучение, изграждане на умения, а не възпроизвеждане на знания. Това ще доведе и до промяна на методологията на оценяване.

Педагогическият факултет при Тракийски университет – Стара Загора е домакин на партньорите си от Учителския факултет на Загребски университет в Хърватия, Педагогическия факултет ''Св. Климент Охридски'' на Университет ''Св. Св. Кирил и Методий'' в Скопие, Северна Македония, и на Педагогическия факултет на Тракийския университет – Одрин, Турция.

Водещи новини

Още новини