Проф. д-р Миглена Темелкова е новият председател на Съвета на ректорите

Съвет на ректорите
share

Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова бе избрана днес за председател на Съвета на ректорите. Тя поема поста от досегашния председател акад. Лъчезар Трайков. Проф. Темелкова спечели надпреварата с 27 гласа, като се съревноваваше на балотаж с ректора на УНСС проф. Димитър Димитров, който получи 19 гласа, съобщиха от съвета.

На проведеното днес Общо отчетно-изборно събрание на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България присъстваха 49 ректори, при необходим кворум от 25. Акад. Трайков представи своя отчет за дейността на Управителния съвет на сдружението за изминалия мандат и бе изпратен с аплодисменти и благодарности за свършената работа от своите колеги.

“Смятам, че заедно можем да работим в режим на диалог и че ще намерим общ път всички заедно. Днес стават 25 години откакто последно жена е била председател на Сдружението, а именно чл.-кор. проф. дсн. Йорданка Кузманова, тогавашен ректор на Аграрния университет. Благодаря Ви, че ми се доверихте. Благодаря Ви от сърце!“, каза проф. Темелкова след обявяването на резултатите. 

Съветът на ректорите с второ становище за внесени предложения за промени в Закона за висшето образование

Кандидатите за председател на Съвета на ректорите бяха проф. Темелкова, проф. Димитров и ректора на Тракийския университет проф. Добри Ярков. В своята мандатна програма проф. Темелкова заложи на утвърждаването на Съвета като уникална и авторитетна обществена институция, която участва пълноправно и равностойно, активно и релевантно във формирането и реализирането на държавната политика в областта на висшето образование и науката.

За членове на Управителния съвет бяха избрани проф. Георги Вълчев – ректор на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, проф. Евгени Станимиров – ректор на Икономически университет – Варна, ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков, ректорът на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Димитър Димитров, проф. Добромир Димитров – ректор на Медицински университет – Плевен и ректорът на Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София проф. Сава Димитров.

За да поздрави новия председател, в края на събранието към ректорите се присъедини и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Водещи новини

Още новини