В учебниците обиждали с "негър" и Манго

share

В учебниците липсва информация за хората с различна сексуална ориентация. Това сочи анализ на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), пише в. "Преса".

В уроците за половата система и полово предаваните болести се поддържа хипотезата, че сексуалното общуване става само между мъж и жена. В същото време децата знаят думи като "гей", "хомосексуалист" или "педераст" и ги използват като обида. Тук както родителите, така и училището са абдикирали, се твърди в доклада.

Експертите смятат, че учебниците насаждат дискриминация и омраза. В началния клас една от задачите представя изображение на дете с тъмен цвят на кожата с големи халки на ушите, тарамбука и боси крака. Децата трябва да познаят думата "негър" към изображението, която според КЗД е обидна. На мушката на експертите попаднала и приказката "Манго и рибарят" от учебника по български език за седми клас на издателство "просвета". Според комисията малкото име на главния герой е нарицателно за ром. Повечето от анкетираните малчугани пък посочили, че свързват представителите на този етнос главно с мръсотия и кражби.

Проблемни елементи са открити в тетрадката по "Човек и общество" за четвърти клас. В историята за Св. Георги Софийски, в която се разказва за насилствено потурчване, не било уточнено, че ислямът не е агресивна религия.

От комисията вече са изпратили предписания до образователното министерство да посочи антидискриминационни критерии, според които да се пишат учебните помагала. Очаква се по-късно този месец да стане ясно дали обидните според КЗД текстове ще бъдат заличени от ученическите книги.

Водещи новини

Още новини